Re:flex rekommenderar gratis och bra appar

20 december, 2013 | Av

”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på till exempel program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar re:flexredaktionens Kerstin Namuth om åtta enkla tips för att hitta appar.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Platsr

22 april, 2013 | Av

Platsr är en community där man kan berätta om historier med text och bild, och läsa andras berättelser. Man kan också samarbeta och skriva tillsammans med andra, till exempel genom att utveckla och förbättra andras historier. Alla berättelser och bilder knyts till en plats på den svenska kartan.

Bakom Platsr står Riksantikvarieämbetet, men sajten ger inte någon ”myndighetskänsla”. Det är istället oerhört högt i tak och den som berättar bestämmer vad som är relevant.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Prezi

22 januari, 2013 | Av

Prezi är ett annorlunda presentationsverktyg. Annorlunda att arbeta med och annorlunda att titta på. Re:flexredaktionens Mathias Anbäcken har gjort en Prezi-presentation som tar upp grunderna i Prezi.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Star Walk och andra verktyg om rymden

24 december, 2012 | Av

Vad passar bättre så här i jultider än att vara en modern stjärntydare? Rymden är spännande och den astronomiska kalendern gör att den tål att skådas ofta och blir bildande på olika sätt. Pröva apparna Star Walk eller Night Sky och kliv in i ett nytt interaktivt universum av augmented reality. Gör om din lärplatta, Ipad eller smartphone till ett modernt stjärnparaply genom att rikta den mot olika delar universum. Planeter, stjärnkonstellationer, galaxer och satelliter avläser du snabbt och får lättillgängliga fakta.

Ulrika Knutsson från re:flexredaktionen, Folkbildningsrådet och Åsa folkhögskola rekommenderar appar och hemsidor om rymden.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Symbaloo

4 december, 2012 | Av

Symbaloo är ett gratisverktyg med många olika användningsområden. Det är enkelt att göra en sida där jag samlar alla mina resurser, likt en PLM, personlig lärmiljö. Sidan, eller webbmixet som det heter, innehåller länkade knappar som leder vidare till mina favoritställen som kan vara adresser till bloggar, hemsidor, RSS-flöden, sociala medier, e-postkonton och filer m.m. Jag rekommenderar att använda din PLM som startsida i din webbläsare. Väldigt praktiskt! Det är ett perfekt verktyg för att dela resurser med andra, kollegor eller kursdeltagare.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar glosor på nätet

19 januari, 2012 | Av


Man matar in ord på svenska och engelska (det finns andra språk också förstås, men de är inte aktuella i mitt fall) för att skapa en ordbank som man sen kan öva på. Den enklaste övningen är ett glosförhör där man väljer om man vill skriva svenska till engelska eller engelska till svenska. Väldigt enkelt och ganska begränsat. För någon som har mycket svårt att stava är det inte en särskilt bra övning då den inte ger något stöd. Glosboken.se har en variant där man inte skriver utan klickar på det ordet som passar.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar PurposeGames

9 januari, 2012 | Av

”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på till exempel program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar Cecilia Fröberg, Bergslagens folkhögskola, om PurposeGames.

PurposeGames.com är en sajt där man enkelt kan göra egna korta spel, typ quizzar. Tjänsten är gratis, men man måste registrera ett konto för att göra egna spel. Det finns två typer av spel, en flervalsvariant som bygger på en fråga med flera olika svarsalternativ. Den andra varianten handlar om att kombinera text och ord.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Wufoo

18 november, 2011 | Av


Wufoo är en tjänst med vilken man kan bygga frågeformulär eller utvärderingar. Man kan ha upp till tre formulär utan att behöva uppgradera till betalkonto. Har man gjort sina tre utvärderingar och behöver en fjärde kan man radera en av de tidigare eller göra om den. Man får alltså göra hur många som helst, men bara ha tre aktiva på gratiskontot.

Man kan ställa in det mesta. Förutom att själv bestämma över själva innehållet styr man också över utseendet. Till exempel kan man ha en egen logga, egna bakgrundsbilder, färger, storlek på text med mera…
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Evernote

26 oktober, 2011 | Av

evernoteIngela Grönstedt Arvidsson rekommenderar Evernote:

Jag fotograferar vad jag skriver på tavlan i klassrummet, jag gör noteringar om lektionen, jag har såväl lektionsplaneringen som terminsplaneringen vid mina fingertoppar. Istället för att i slutet av dagen ha allt i en enda röra, kanske på sin höjd kronologiskt efter när jag gjort varje notering, har jag, eftersom jag hoppar mellan olika dokument som jag vill och använder kombinationer av taggar som talar om vad det rör sig om, allt på plats där det hör hemma redan när jag gör noteringen.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Doodle

19 september, 2011 | Av

Doodle.com är en gratis tjänst som underlättar bokning av möten. Det flexibla lärandet är oftast asynkront, men ibland behöver man ses samtidigt genom ett fysiskt möte, chatt eller webbvideosamtal.

Att komma överens om sådana mötestider kan vara tidsödande och krångligt via e-mail. Det tar tid att enas och ju fler man är som ska träffas, desto längre tid tar det. Det är här Doodle kan vara till hjälp.
[ läs mer... ]