Sällan har skillnaden varit så stor för så många – syntolkning på bio i din ficka

8 september, 2015 | Av

Tidigare fick synskadade pricka in enstaka visningstillfällen. Så är det inte längre. Syntolkade filmer kan nu ses på alla visningar på alla biografer i hela landet. En liten symbol avslöjar att filmen är syntolkad. Det handlar om ett 50-tal filmer per år.

För att det ska fungera installerar du en app i din mobil. När appen aktiveras synkar den med filmens ljudspår och spelar upp syntolkningen som du då kan lyssna till i dina egna hörlurar.

[ läs mer... ]Levande lektioner på nätet

24 oktober, 2014 | Av

Jeanette Niemi, handledare på Skrivarlinjen på Sörängens folkhögskola, berättar om sitt arbete med JigsawBox.

När man arbetar med distansstudier så upptäcker man snart att det blir en oerhörd mängd e-post. Meddelanden i långa rader i såväl den egna inkorgen som många och långa trådar i de olika forumen. Det krävs struktur och ett effektivt arbetssätt för att hantera det. Det kräver också mycket tid vilket har lett till mitt sökande efter andra sätt att arbeta på.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar gratis och bra appar

20 december, 2013 | Av

”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på till exempel program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar re:flexredaktionens Kerstin Namuth om åtta enkla tips för att hitta appar.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Platsr

22 april, 2013 | Av

Platsr är en community där man kan berätta om historier med text och bild, och läsa andras berättelser. Man kan också samarbeta och skriva tillsammans med andra, till exempel genom att utveckla och förbättra andras historier. Alla berättelser och bilder knyts till en plats på den svenska kartan.

Bakom Platsr står Riksantikvarieämbetet, men sajten ger inte någon ”myndighetskänsla”. Det är istället oerhört högt i tak och den som berättar bestämmer vad som är relevant.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Prezi

22 januari, 2013 | Av

Prezi är ett annorlunda presentationsverktyg. Annorlunda att arbeta med och annorlunda att titta på. Re:flexredaktionens Mathias Anbäcken har gjort en Prezi-presentation som tar upp grunderna i Prezi.

[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Star Walk och andra verktyg om rymden

24 december, 2012 | Av

Vad passar bättre så här i jultider än att vara en modern stjärntydare? Rymden är spännande och den astronomiska kalendern gör att den tål att skådas ofta och blir bildande på olika sätt. Pröva apparna Star Walk eller Night Sky och kliv in i ett nytt interaktivt universum av augmented reality. Gör om din lärplatta, Ipad eller smartphone till ett modernt stjärnparaply genom att rikta den mot olika delar universum. Planeter, stjärnkonstellationer, galaxer och satelliter avläser du snabbt och får lättillgängliga fakta.

Ulrika Knutsson från re:flexredaktionen, Folkbildningsrådet och Åsa folkhögskola rekommenderar appar och hemsidor om rymden.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Symbaloo

4 december, 2012 | Av

Symbaloo är ett gratisverktyg med många olika användningsområden. Det är enkelt att göra en sida där jag samlar alla mina resurser, likt en PLM, personlig lärmiljö. Sidan, eller webbmixet som det heter, innehåller länkade knappar som leder vidare till mina favoritställen som kan vara adresser till bloggar, hemsidor, RSS-flöden, sociala medier, e-postkonton och filer m.m. Jag rekommenderar att använda din PLM som startsida i din webbläsare. Väldigt praktiskt! Det är ett perfekt verktyg för att dela resurser med andra, kollegor eller kursdeltagare.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar glosor på nätet

19 januari, 2012 | Av


Man matar in ord på svenska och engelska (det finns andra språk också förstås, men de är inte aktuella i mitt fall) för att skapa en ordbank som man sen kan öva på. Den enklaste övningen är ett glosförhör där man väljer om man vill skriva svenska till engelska eller engelska till svenska. Väldigt enkelt och ganska begränsat. För någon som har mycket svårt att stava är det inte en särskilt bra övning då den inte ger något stöd. Glosboken.se har en variant där man inte skriver utan klickar på det ordet som passar.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar PurposeGames

9 januari, 2012 | Av

”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på till exempel program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar Cecilia Fröberg, Bergslagens folkhögskola, om PurposeGames.

PurposeGames.com är en sajt där man enkelt kan göra egna korta spel, typ quizzar. Tjänsten är gratis, men man måste registrera ett konto för att göra egna spel. Det finns två typer av spel, en flervalsvariant som bygger på en fråga med flera olika svarsalternativ. Den andra varianten handlar om att kombinera text och ord.
[ läs mer... ]Re:flex rekommenderar Wufoo

18 november, 2011 | Av


Wufoo är en tjänst med vilken man kan bygga frågeformulär eller utvärderingar. Man kan ha upp till tre formulär utan att behöva uppgradera till betalkonto. Har man gjort sina tre utvärderingar och behöver en fjärde kan man radera en av de tidigare eller göra om den. Man får alltså göra hur många som helst, men bara ha tre aktiva på gratiskontot.

Man kan ställa in det mesta. Förutom att själv bestämma över själva innehållet styr man också över utseendet. Till exempel kan man ha en egen logga, egna bakgrundsbilder, färger, storlek på text med mera…
[ läs mer... ]