Twitterskolan – del 1

2 december, 2011 | Publicerad av | Kategori: Artiklar, Twitterskolan

Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver för re:flex räkning en twitterskola i tre delar. Här är del 1.


Att twittra eller inte twittra, det är frågan

Jag tror att vi bör börja med den vanligaste frågan jag får när jag rekommenderar någon att prova Twitter, nämligen varför. Är inte Twitter bara ytterligare en tidstjuv? Ytterligare ett ställe att logga in på för att konstatera att ingen sagt något till en den här gången heller? Ytterligare ett ställe där människor visar upp sig, talar om vad de ätit till lunch och vilka skor de har på sig den dagen? Ytterligare ett ställe där alla ropar rakt ut och ingen lyssnar?

Och riktigt så är det ju faktiskt inte. Låt oss ta en fråga i taget:

Precis som med allt annat här i världen behöver man lägga ner lite tid på att lära sig använda Twitter, men när man väl kommit förbi den tröskeln, och det hoppas jag att dessa texter skall kunna bidra till, så tar Twitter lika lite tid som det tar att hälsa hövligt på kassörskan på Konsum när man betalar sin varor, säga hej till grannen man möter på vägen till morgonbussen eller småprata med kollegan under en kafferast.

Det händer ofta att jag loggar in på Twitter och finner att ingen har skrivit direkt till mig, men att samtalen som pågår ändå är relevanta för mig. Eftersom samtalen pågår i skrift har jag möjlighet att se vad som redan sagts och behöver inte fråga vad man pratar om eller lyssna in mig en stund, utan kan delta direkt, ställa en fråga, besvara en fråga eller kommentera på något någon säger. Och vips är jag med i gemenskapen.

Visst finns det användare som använder Twitter för att visa upp sig, men låt mig vara uppriktig, det är inget enkelt åtagande. Den profilbild man har, som dyker upp i andras flöden, är liten. Det utrymme man har för att skriva sin presentation är litet. Och utrymmet man har att formulera det man vill säga är litet – 140 tecken går fort åt. I stället för att visa upp sig berättar man. Man berättar om vad som händer i ens liv, man berättar om sitt arbete, man berättar om vad som händer i den del av världen där man lever. Och man lyssnar till andras berättelser, och konverserar med varandra. En berättar man om sin vardag, muttrar över att tåget är försenat, eller gläds i förekommande fall åt att bussen var i tid, en annan svarar och berättar hur pendlingssituationen ser ut där h*n befinner sig. Man möts, trots att man befinner sig på skilda platser.

När man ger sig in på Twitter första gången känner man sig kanske lite bortkommen och blyg som man ofta gör i nya sammanhang. Man funderar över vem man ska följa, och hur man ska hitta människor som verkar intressanta. Och man funderar över hur man ska få människor att börja följa en själv. Hur ska man nå ut och berätta för Twitter att man finns?

Det första steget är att våga prova. Att skapa sig ett Twitterkonto, och ge sig ut.

Det är några saker man behöver tänka på innan man börjar:

1. Vad vill man kalla sig? Det beror mycket på vem man vill ska hitta en på Twitter, och vem man vill nå. Vill man vara lätt för människor man möter i vardagen att hitta bör man använda ett namn de känner igen. Vill man vara lätt för människor man känner från nätet att hitta kan det vara en god idé att använda namnet från sin blogg eller det nick man använder på andra sociala media. Vill man vara lite mer anonym funderar man ut ett nytt nick.

2. Vill man ha kontakt med twittrare från hela världen? Då kan det vara en god idé att redan från början twittra på engelska. Vill man i första hand koncentrera sig på svenska twittrare bör man twittra på svenska. Osv.

3. Har du något speciellt ämnesområde som intresserar dig mer än något annat? Tycker du om att prata om hundar, krukväxter, gamla segelfartyg eller politik? Nämn det i din presentation så vet andra twittrare det, och följer dig om de vill prata om samma ämne.

4. Twitter är, precis som Internet i övrigt, en del av verkligheten. Du får tillbaka vad du ger. Om du är aktiv och twittrar trevligt kommer många att vilja ha kontakt med dig, om du är tystlåten och sällan loggar in finns risken att Twitter blir en långtråkig upplevelse.

5. Följ många. Var inte blyg, ingen tar illa upp av att du följer dem, tvärtom.

I nästa avsnitt kommer vi att prata om appar, hashtags #, grupper och trending topics.

Välkommen till Twitter!

Om du vill följa mig så heter jag @Morrica där

/Ingela Grönstedt Arvidsson

Tags:

14 kommentarer till “Twitterskolan – del 1”

 1. Bo Wiberg skriver:

  Hejsan.

  Bra att ni tar upp det här. Kanske skulle förklara fenomenet re-tweet och hashtags i ett följande avsnitt.

  Mvh

  Bo Wiberg @bowiberg

 2. Keith Bryant skriver:

  Hej
  Sambiblioteket i Härnösand har nyligen skapat en Twitterkonto och nu kommer det här hjälp till de som är nybörjare! Tack!
  Här finns en till guide till Twitter. Det handla om Twitter användning i forskning och utbildning på universitet och är på engelska. Intressant del om olika Twitter skrivstiler…
  http://blogs.lse.ac.uk/impactofsocialsciences/2011/09/29/twitter-guide/

 3. Kristina Nilsson skriver:

  Hej Ingela
  och tack för ett bra initiativ! Kom till Folkbildningsnätet via sökning på hjälporganisation och finner att jag funnit medicin mot min socialamedia-allergi. Som egen företagare behöver jag twitter eller FB och 140 tecken, som du skriver Ingela, vaskar troligen fram ”sakens kärna ur vacker, ord- och bildrik förpackning”. Ser fram emot nästa del i kursen och tips/ kommentarer i detta kommentarflöde. Trevlig helg önskar Kristina Nilsson, Smedjebacken

 4. [...] låter det spännande? Välkommen att vara med, torsdag 29/12 klockan 20.00 på Twitter. Share [...]

 5. [...] in på Twitter och var med i samtalet, torsdag den 5/1 klockan 20.00 Share [...]

 6. [...] är torsdag, och som alla torsdagar sedan en tid tillbaka betyder det #skolchatt på Twitter. I kväll pratar vi om ledarskap i skolan, med särskilt fokus på lärarens ledarskap i [...]

 7. [...] Det ska bli väldigt spännande att själv få påfyllt av allt det som våra kollegor har hämtat hem från BETT-mässan och London. Har följt föreläsningar och artiklar kopplat i den engelska pressen kopplat till #BETT2012. Vi diskuterade omvärldsbevakning bland annat i måndags och efteråt tänkte jag på vikten att ha det som en del i sitt arbete. Jag uppmanar alla att börja med det om ni inte redan gör det. Hjälp mig att omvärldsbevaka genom att skicka länkar på bra artiklar, eller tips på bra förskolor och skolor som vi kan lära oss utav. Tips för omvärldsbevakning är att sätta igång med twitter, med hjäp av twitterskolan http://www.reflex.folkbildning.net/?p=1807 [...]

 8. [...] att en insatt och god föreläsare kan levandegöra vilket ämne som helst – Aretemertiering samt Twitterskola. På tisdagen intressant dialog med Utbildningsförvaltningens personaldirektör och LRs [...]

 9. [...] Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver för re:flex räkning en twitterskola i tre delar. Här är del 1.  [...]