Twitterskolan – del 2

12 december, 2011 | Publicerad av | Kategori: Artiklar, Twitterskolan

Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver för re:flex räkning en twitterskola i tre delar. Här är del 2. Del 1 hittar du här.


Välkomna på en rundtur i min TweetDeck

I första avsnittet pratade vi om hur man går till väga för att skapa sitt Twitterkonto, och vad som kan vara värt att tänka på när man gör detta.

Innan vi går vidare vill jag som hastigast nämna att man som ny twittrare har mycket att vinna på att använda en annan plattform för sitt twittrande än hemsidan. Den har sina poänger, men det blir snabbt rörigt med alla tweets på rad efter varandra, man tappar bort sig i samtal man försöker följa, och man måste ständigt uppdatera för att hålla sin twitterström i rörelse. I sin ström ser man vad de twittrare man följer skriver.

Det finns gott om appar med olika finesser och fördelar, och jag rekommenderar att man provar sig fram tills man hittar en man trivs med. Den viktigaste aspekten är överblickbarhet, man bör kunna överblicka och sortera sin twitterström som man vill. Personligen föredrar jag TweetDeck, jag tycker om kolumnerna och trivs med hur den ser ut både i datorn och i telefonen, men det är en smaksak.

Låt mig visa er runt i min Tweetdeck en vanlig torsdagkväll i december:


Klicka på bilden för full storlek

Den första kolumnen, den längst till vänster, är min ström. Eftersom jag följer nära 2000 twittrare från hela världen rör den sig ständigt. Brottstycken av samtal, kommentarer om världshändelser, väder, politik, lokala aktiviteter och enskilda människors upplevelser och vardagligheter i en trivsam blandning ger mig en livfull brokig bild av det som händer.

I nästa kolumn har jag de tweets som riktats direkt till mig, antingen genom att twittraren skrivit @Morrica i sin tweet eller svarat på något jag säger. Om jag fortsätter med att svara genom att trycka ”reply” hakar våra tweets i varandra som länkar i en kedja, och det är möjligt att se hela konversationen i ett svep.

Det är viktigt att man håller i minnet är att även om man svarar en enskild twittrare, eller får en tweet riktade direkt till sig, så är alla tweets öppna. Vem som helst, oavsett om man har ett konto på twitter eller inte, kan gå in på Twitters hemsida och se vad som sägs.

I nästa kolumn har jag använt möjligheten att samla twittrare jag följer i en lista, eller grupp som det ofta kallas på svenska. I just denna grupp har jag samlat nyhetsmedia. Jag följer media från olika länder, och från olika politiska utsiktspunkter, eftersom jag tycker om att se saker från många sidor. Det finns privata grupper, och öppna grupper som vem som helst kan följa. Här finns t ex en grupp där Re:flex samlar twittrande folkbildare, folkhögskolor och studieförbund.

Så långt har vi pratat om hur jag sorterar de jag följer. Låt oss nu titta lite på hur man kan hitta intressanta twittrare att följa:

Hashtagssamtal och trending topics är två enkla och vanliga ställen att träffa nya twittare på.

I den fjärde kolumnen i min TweetDeck har jag samlat alla tweets som innehåller folkbildningens hashtag #folkflex fram. Hashtags används på Twitter för att samla alla tweets om ett ämne i en lista, de finns på alla språk och i många olika ämnen. Vem som helst kan skapa en ny hashtag när man vill, det är t ex mycket praktiskt om man är flera stycken som pratar om något. Samtalet blir öppet, och alla Twittrare kan se allt som sägs, vare sig det sägs av twittrare man följer eller av andra twittrare. Viktigt att tänka på om man vill delta i samtalet är att varje tweet man skriver i diskussionen måste innehålla hastagen, annars kommer den inte att synas i listan.

Det sista tipset jag vill ge er idag ser ni inte på bilden, men ni upptäcker det lätt på egen hand. Det ligger ofta väl synligt i alla appar, för det mesta i närheten av sökfunktionen.

Jag syftar på det som kallas trending topics. Twitter listar de vanligaste samtalsämnena på en klickbar lista. Där kan man se vem som pratar om ämnet, och vad som sägs. De flesta dagar är det en blandad kompott av nyheter, sport, politiska händelser och lättsamma bagateller.

I nästa avsnitt kommer vi att prata om förkortningar – vad betyder RT, #FF, #FFse och lr? Vi kommer också att prata mer om media, myndigheter och stora företag och deras twittrande, och fenomen som Twitterelit, om finns det någon sådan?

Lycka till!

/Ingela Grönstedt Arvidsson

Tags:

10 kommentarer till “Twitterskolan – del 2”

 1. Sofie skriver:

  Tack Ingela!
  Nu börjar jag skymta hur jag skulle kunna närma mig twitter igen… Jag har provat, men blev inte direkt lockad att fortsätta – det kändes a l l d e l e s för rörigt för mig. Jag behöver överblick för att hänga med ;-)
  Sofie

 2. [...] eftersom vi ändå är inne på ämnet Twitter kan jag passa på att nämna att del två av re:flex twitterskola är uppe – komplett med bild av TweetDeck efter den uppdatering som plötslig slog till mitt [...]

 3. [...] Twitterskolan – del 2 – re:flex RT @reflex_fbr: Twitterskolan del 2 ute nu! Source: http://www.reflex.folkbildning.net [...]

 4. Hej Sofie,

  Så roligt att höra! Välkommen tillbaka till Twitter, jag är glad att du vill ge det en chans till.

  MVH
  Ingela

 5. Linda O skriver:

  Borde kanske fixa en annan app nu när jag faktiskt twittrar lite mer. Echofon är en bra nybörjarapp men jag börjar växa ur den. Rekommenderas dock till den som tycker att twitter bara är förvirrande. Tack för tipset!

 6. Mathias skriver:

  Jag har inte tidigare gillat att Tweetdeck bara finns som desktop-version, men nu har de börjat med en webbläsarversion (åtminstone till chrome). Den är bra.

  • Mathias, jag håller med dig, det är just den som syns på bilden i texten dessutom =D

   Jag gillar TweetDecks mobilapp också, jag finner den både överskådlig och lätt att använda, och det är det viktigaste. Med en app man trivs med blir hela Twitter-upplevelsen roligare.

 7. Åsa Petersson skriver:

  Tack Ingela!
  Jättebra att Twitterskolan kom nu. Jag har lagt in den som en uppgift i kommande kurs ”Nätpedagogik för studieförbund”. Hoppas att det blir fler under fältet ”#folkflex och #folkbildning än vad ditt TweetDecks visar! ;)
  Twitter är en guldgruva!

 8. [...] i praktiken > Annols07 Twitterskolan – del 2 – re:flex Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver för re:flex räkning en twitterskola [...]