Expeditionsdeltagare planerar virtuella resor

11 januari, 2013 | Publicerad av | Kategori: Artiklar, Fortbildning

Expedition re:flex är ett sätt för studiecirkelledare eller folkhögskolelärare att få prova nya pedagogiska grepp eller verktyg (med nät som gemensam nämnare) som man kanske inte annars skulle ha provat. De som ansökt har fått tre förslag på uppdrag och några handfasta tips.

 

Just nu är några expeditionsdeltagare i full färd med att planera. Re:flexredaktionens Mathias Anbäcken tog ett snack i en Google Hangout med Cecilia Fröberg, Bergslagens folkhögskola, som är en av expeditionens deltagare.

Vad fick dig att vilja bli en expeditionsdeltagare på Expedition re:flex?

-Det lät spännande. Och jag brukar ändå testa något nytt varje termin. Fördelen med att vara med på en sådan här expedition är att man inte bara får ett uppdrag, utan man kan få bollplanka lite också. Om man stöter på problem eller så.

Hur kändes det att få välja bland tre förslag som man inte själv bestämt?

-Man är ju van som lärare att få ramar och riktlinjer, så på så sätt är det inte något nytt. Men det var utmanande förslag, så det var läskigt, men förslagen som jag fick är inte helt ristade i sten utan man har stor frihet ändå.

Cecilia Fröberg, Bergslagens folkhögskola

Hade du hört talas om något av de föreslagna verktygen?

-Ja, några. Men jag hade inte provat något av verktygen i undervisning. Alla förslagen var bra och jag kände att jag ville prova alla, men inte just nu.

Vilket förslag valde du?

-Jag valde ett förslag som handlade om virtuella reseverktyg, Google Earth, Google Mars, Google Moon, World Wonders och någon till. Sedan när jag kollade upp dem hittade jag ytterligare ett liknande verktyg, 360 cities, som jag lagt till min expedition.

Berätta om upplägget!

-Jag ska genomföra expeditionen på en allmän kurs på distans, ämnet är Engelska B. Temat ska kallas ”Virtual Travel” och jag har då alltså flera verktyg som funkar med att göra virtuella resor. Om deltagarna hittar ytterligare verktyg är det helt OK. Vi ska genomföra det här under fyra veckor med start i april. Deltagarna ska resa – med hjälp av verktygen – till platser som de inte tidigare besökt i verkligheten.

Konkret… vad ska dina deltagare göra på sina virtuella resor?

-En uppgift jag tänkt att vi kan göra en vecka är att de besöker en plats i ett engelsktalande land som spelat stor historisk roll. De reser dit, gräver lite fakta, och skriver en kort rapport och berättar för de andra. En annan uppgift jag tänkt mig är att de gör någon form av digital produktion, en reseguide kanske man kan kalla det, till exempel att de filmar sin skärm när de reser med Google Earth och berättar. Är det för knepigt kan de skärmdumpa och göra en presentation med stillbilder och text. En tanke då är att de andra ska kunna använda reseguiden och göra samma resa.

Ska du själv ut och resa?

-Ja, jag tänkte besöka några platser och spela in det för att visa hur man kan göra och hur verktygen fungerar.

Då får vi önska trevlig resa och så hörs vi igen i vår när din expedition är avslutad.

 

Tags: , , , ,

En kommentar till “Expeditionsdeltagare planerar virtuella resor”

  1. [...] Expedition re:flex är ett sätt för studiecirkelledare eller folkhögskolelärare att få prova nya pedagogiska grepp eller verktyg (med nät som gemensam nämnare) som man kanske inte annars skulle ha provat. De som ansökt har fått tre förslag på uppdrag och några handfasta tips.  [...]