Digidel 2013 – Sista året i kampanjen kan bli avstamp för ökad digital delaktighet

24 januari, 2013 | Publicerad av | Kategori: Aktiviteter, Artiklar


Det känns fint att vara folkbildare under år 2013 som är EU:s medborgarår. I Sverige har vi inom folkbildningen arbetat mycket för människors bildning, ansvarstagande och den demokratiska grunden. Det är i den traditionen många folkbildare arbetar med digital delaktighet även i kampanjen Digidel 2013. Och det händer mycket i Digidel-arbetet. Häng med här och boka in i din kalender. Först ut är Digidel-kampanjens Nätverksmöte tisdagen den 29 januari.

 

EU:s medborgarår 2013  – digital delaktighet en förutsättning.
#digidel2013 #utmaningen! europa.eu/citizens-2013/

 


Alla kommuner borde anta #utmaningen! – att det är medborgaråret är en bra anledning! :) – Här läser ni om Utmaningen – http://t.co/Mm4ldtCH

 

 

Kampanjen ”Utmaningen!” har kommit igång. Anmäl nya eller redan planerade aktiviteter och ni kan vinna en resa till Bryssel. Här har vi folkbildare vår chans att dra med kommunerna att ta sitt ansvar för digital delaktighet och visa vilka fina partners folkbildningen kan vara. Har ni kontakt med kommunerna och SKL? De är med i Digidel-kampanjen som partners. Sista dagen för att anmäla utmaningsaktiviteter är 15 april 2013. Först ut som utmanare är förresten en folkbildare (förstås :) ).


#folkbildning #folkflex Nu är samtliga talare spikade för nätverksträffen #Digidel2013 Anmäl dig här fb.me/1u8SaqOJK

 

Det är alltså nätverksmöte för Digidelkampanjen 29 januari i Stockholm ( och delvis på webben) med ett mycket spännande program. Det blir en möjlighet att lyssna på och ha samtal med bland annat de som arbetar i regeringens digitaliseringskommission. Naturligtvis kan man också nätverka med varandra och få ta del av goda och inspirerande exempel för folkhögskolor och studieförbund inför sista året i Digidel 2013 kampanjen. Läs hela programmet här.

Signatärsforum” genomförs för den digitala agendan i Sverige 30 januari. Till forumet är representanter för signatärerna av den digitala agendan inbjudna. Folkbildningsrådet är med bland de som signerat agendan och finns där för att berätta och samtala med den nytillträdda digitaliseringskommissionen kring viktiga teman för ökad digital delaktighet i Sverige. Både Anna-Karin Hatt, vår IT-minister, och Digitaliseringskommissionen tycker att Digidel är ett viktigt bidrag till att den Digitala agendan för Sverige.Sista chansen att söka pengar till ditt projekt inom fokusområde digital delaktighet: https://t.co/jvDe92g4 #digidel2013 @Internetfonden

 

Man kan fortfarande söka pengar från Internetfonden till digidel-insatser. Sista ansökningsdag är 11 februari 2013. Men det krävs nytänkande för att få pengar och att det kan vara värt att läsa om tidigare projekt och tips för så bra ansökning som möjligt. Läs om utlysningen här.

 

@Digidel2013 Biblioteken laddar för fullt inför #gow13 Kul! Glöm inte bort att anmäla er! – http://t.co/aQOkinw3 - #digidel2013

 

Get online week”  – den 18-22 mars 2013 över hela Europa. Get online week är en europeisk satsning där vi svenskar och folkbildningen kan visa vad vi går för när det gäller digital inkludering. Här ger vi draghjälp till varandra och kan nå längre än förra året. Gör som Länsbildningsförbundet Sörmland och andra regioner gå samman med varandra och bjud in till aktiviteter. Alla uppmärksamhet har tidigare gjort att man nått ut till fler och samtidigt kan visa på all folkbildande verksamhet som pågår för digital delaktighet i olika typer av cirklar och kurser. De som behöver komma igång blir kanske allt mer svåra att få med men med gemensamma krafter kan vi underlätta och motivera dem som börjar fundera på att bli mer digitala. Hög tid att planera aktiviteter där studieförbund och folkhögskolor samverkar med biblioteken och anmäl era aktiviteter här. Anmäl dig till Get Online Week.

 

@folkbildning: Nu utvärderas det flexibla lärande inom
#folkbildning
http://t.co/wOijQZVw #folkflex

 

En nationell utvärdering om folkbildningens flexibla lärande genomförs av Folkbildningsrådet under 2013. I den utvärderingen undersöks bland annat hur folkbildningens arbetar med digital delaktighet. Det visar sig att det inte är helt enkelt att visa på alla de viktiga insatser folkbildningen gör via verksamheten i folkhögskolor och studieförbund. Det är ju del av vårt grunduppdrag men inte desto mindre är de ett kraftfullt arbete för Digidel 2013.

 

Nyfiken på Digidel 2013? – kom gärna på vår nätverksträff 29/1
(kostnadsfritt och alla är välkomna) http://t.co/rz9j2qMZ #digidel2013

 

Rapportera era digitala delaktighetsinsatser till Digidel 2013! Vi inom folkbildningen har varit dåliga på att visa vad vi faktiskt gör i den vanliga verksamheten. I utvärderingen kommer man att titta närmare på vad vi gör. Ni kan också mer organiserat bli partners och rapportera in de insatser ni gör för att öka digital delaktighet i den ordinarie verksamheten. Försök visa och rapportera insatser och lyft fram exempel på hur ni har gett grunder för digital delaktighet men glöm inte bort att delaktighet också handlar om nästa steg i kunskapskedjan, hitta god information, källkritik, att använda e-tjänster och också att kunna dela sina egna erfarenheter och kunskaper. Livslångt lärande får nya dimensioner och digital delaktighet blir ett verktyg i livet, för medborgarskapet, för bildning och påverkan. Den fjärde basfärdigheten i vår livskunskap. Det arbetet ska också rapporteras in.

Nu har vi kommit in i sista året på den kampanj som startade i december 2011. Massor av aktivitet har genomförts men mer behöver göras om vi ska nå upp till vårt kampanjens mål. Har du skrivit in datum i din kalender.

Nu kör vi…

/Ulrika Knutsson – Folkbildningsrådet och re:flexredaktionen

Tags: ,

En kommentar till “Digidel 2013 – Sista året i kampanjen kan bli avstamp för ökad digital delaktighet”

  1. [...] Och det händer mycket i Digidel-arbetet. Häng med här och boka in i din kalender. Först ut är Digidel-kampanjens Nätverksmöte tisdagen den 29 januari. EU:s medborgarår 2013 – digital delaktighet en förutsättning.  [...]