Tillbakablick 2014-15

"RearviewMirror" CC BY-NC-ND 2.0 by bass_nroll on Flickr"RearviewMirror" CC BY-NC-ND 2.0 by bass_nroll on Flickr

Ju mer material man producerar desto lättare är det att det försvinner i mängden. Av den anledningen kommer här en tillbakablick tänkt att sortera upp och påminna om en del av det vi gjort under det senaste året.

Titta gärna även på vår tillbakablick 2013-2014.


SE-stiftelsens internetguider

Stiftelsen .se har släppt en stor mängd internetguider för att underlätta för oss internetanvändare. Elisabet Norin har läst och tipsar om några av dem.

AGREEMENT … LICENSE … SAMTYCKER … VILLKOR … blablablurpblurp … handlar om de där användarvillkoren man aldrig läser, utan bara klickar sig förbi och godkänner.

Vad ska man vara rädd för på Internet? Läs Den där webben: bloggar och bluff och kapade konton? Vill du veta sanningen? så får du reda på mer. Även Bland foliehattar i det ruskiga Marseille – en introduktion till It-säkerhet handlar om säkerhet på nätet.

Det pratas mycket om yttrandefrihet i allmänhet och kanske yttrandefrihet och nätet i synnerhet. Läs Nej till diktatorer – ja till frihet att uttrycka sig och lär dig mer om det.

Artikeln Ingen surfar på Sydpolen handlar om internetguiden ”Internet – så funkar det”, en bok tänkt för barn, men som funkar för vuxna.

Ja till Gudrun – om domännamn men inte om stormar handlar om guiden ”Domännamn” som lär oss allt om hur det fungerar.

Blondinbellas BISSNISS eller metod enligt Sherlock lär vi oss mer om ”bloggosfären”.

Spel och lärande

Under året har vi släppt några artiklar om spel och lärande. I Spel för (ut)bildning berättar Cecilia Hammar Wijkmark för de pedagoger som vill veta mer om spel och lärande. Sedan har vi gjort två ”studiebesök” också. I Dataspels- och personlig utveckling i folkhögskolekurs besöker vi Ädelfors folkhögskola som har dataspelskurser för en målgrupp med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och i ”Gamemaker” på Sunderby folkhögskola tittar vi närmare på en spelutvecklarutbildning.

Tips på appar

Vår stora julappsutdelning kan ni läsa mer om i Julappar 2014 – sammanställning. I övrigt rekommendera vi även appen Field Trip, se Field Trip – trevlig app förmedlar kunskaper om kulturarvet och lockar till besök.

E-medborgarskap och digital delaktighet

Vi brukar rapportera mycket om dessa frågor och året 2014-2015 utgjorde inte något undantag:

FSO och Folkbildningsnätet

Under året som gått har re:flex flyttat från Folkbildningsrådet till FSO – Folkhögskolornas Serviceorganisation. FSO arbetar på flera sätt för digitaliseringen på folkhögskolorna, bland annat genom sajten Flexikon: Fram för folkbildningens Flexikon! 

Ett annat virtuellt studiematerial är Mera keramik – guldgruvan vi delar med varandra, en satsning på keramik från Folkbildningsnätet.

Just nu håller vi på re:flex på att ta fram en ny sajt som kommer att vara mer tillgänglig. Det är något som Folkbildningsnätet arbetat länge mer: Öppna dörrar och tillgänglighet hos Folkbildningsnätet.

Mikael Andersson var en gång i tiden projektledare för Folkbildningsnätet på Folkbildningsrådet. I artikeln Folkbildningsnätet – nätverket som skulle förena belyser han Folkbildningsnätets historia och även kanske dess framtid.

Från 2016 ska folkhögskolorna använda Schoolsoft istället för Avanti. Läs om det i artikeln Folkhögskolorna får nytt administrativt system.

Nationellt rådslag om digital utveckling

Under 2014 satsades mycket på ett nationellt rådslag inom folkbildningen. I Nationellt rådslag om digital utveckling inom folkbildningen 2014 kan man se en film från avslutningen av rådslaget och i artikeln Digitalt kompetenslyft en viktig fråga för folkbildningen punktas slutsatserna från Rådslaget upp.

Läsande

Läsande på papper och skärm skiljer sig åt. Men hur? Lär med i två artiklar skrivna av Nils Holmberg, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap:

Fem e-bokstrender att hålla ögonen på återpubliceras vi ett spännande inlägg av Pelle Sten från bloggen Ziggy says.

Internet

CC BY-NC-SA 2.0. Based on "Feuerwehr Unimog" CC BY-NC 2.0 by nolnet on Flickr and "iPad Touch with Wireless Keyboard" CC BY-NC-SA 2.0 by Chris Messina on Flickr

CC BY-NC-SA 2.0. Based on ”Feuerwehr Unimog” CC BY-NC 2.0 by nolnet on Flickr and ”iPad Touch with Wireless Keyboard” CC BY-NC-SA 2.0 by Chris Messina on Flickr

Ja, det mesta vi skriver om handlar i och för sig om internet, men dessa artiklar kanske lite extra.

Re:flex går på museum tipsar vi om det under året nyöppnade Internetmuseet.

Vem gör vad på Internet? Lite siffror om det kan du hitta här: Vad gör du på internet? Nya undersökningen Svenskarna och internet är här.

Vi besökte Internetdagarna och rapporterade om det i artikeln Analoga chocken på Internetdagarna 2014 och podcasten Sagt om Internetdagarna.

Alla googlar. Men är du bra på det? Lite bättre kanske du kan bli genom att läsa Lär dig att googla!

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) känner de flesta till. Men få vet att MSB också har en avdelning som sysslar med att vaka över och skydda oss från digitala angrepp på internet. Den heter CERT-SE (Computer Emergency Response Team) och den kan du läsa om i ”VI ÄR EN BRANDKÅR – PÅ INTERNET”.

CC-märkning, vad är det? Jo, ett lagligt sätt att använda texter, bilder och annat du hittar på Internet. Läs mer i ”Hämtat från Internet”.

Recensioner

Workspace

Workspace är en spännande fortbildningsform. Lär mer här:

Dyslexi

Under året hade vi en särskild satsning på dyslexi och publicerade ett flertal artiklar i ämnet och gjorde också ett studiebesök:

Bloggare

Under året har vi haft en del gästskribenter som skrivit blogginlägg åt oss, nämligen dessa:

Jan Altsjö

Brita Wanngård
Sandra Jönsson

Övrigt

Hur flexibelt är folkbildningens flexibla lärande? Mikael Andersson problematiserar i artikeln Folkbildningens ganska flexibla lärande.

Alastair Creelman belyste den för folkbildningen så viktiga frågan om diskussion och samtal. Får man vara tyst på nätkurser? Läs mer, och lär mer, i Tyst deltagande – om lurkers och lärande.

Open badges är aktuellt även inom folkbildningen. Läs mer i artikeln ”Open badges för folkbildare/for adult educators!” [på svenska] [in english].

Elisabet Norin besökte Framtidens lärande och rapporterade därifrån med artikeln Mind the Gap. Och apropå konferenser besökte hon även en annan konferens. En som inte gav så mycket. Om man nu inte räknar artikeln därifrån som handlar om skolutveckling och kunskap: Det bidde inte ens en tummetott.

Ulrika Knutsson besökte BETT och spanar på framtiden i två artiklar:

Många folkhögskolor erbjuder numera allmän kurs på distans. I Allmän kurs på distans – nätverksbygge bland folkhögskolor berättas om en tvådagarsträff med representanter från åtta folkhögskolor.

Europeisk fortbildning satsar på pedagoger

På Mora folkhögskola arbetar man med distanskurser för unga vuxna som har svårt att läsa. Läs mer i Engagemang för förbisedd grupp av unga vuxna.

Tipsat om saker och ting har vi gjort en masse under året, t.ex. om verktyget JigsawBox (Levande lektioner på nätet) och om hur man kan arbeta med Flippat klassrum på folkhögskolekurs. I Glimtar från ”naturligt digitala” kurser pratar Kerstin Namuth med studiecirkelledare om deras digitala favoritverktyg.

 

Kommentera "Tillbakablick 2014-15"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*